Vrouw van slechts 25 jaar oud met ziekte in stadium 4 waarschuwt andere mensen om deze belangrijke symptomen niet te negeren
Connect with us

Nieuws

Vrouw van slechts 25 jaar oud met ziekte in stadium 4 waarschuwt andere mensen om deze belangrijke symptomen niet te negeren

Op een doorsnee dag werd Ellie Wilcock, een 25-jarige contentmanager uit Peterborough, geconfronteerd met wat aanvankelijk leek op een alledaags ongemak.


Wat begon als eenvoudige buikp!jn, afgedaan als symptomen van een urineweginfectie die ze eerder had ervaren, ontpopte zich tot een veel grimmiger realiteit.

Deze initiële misinterpretatie van haar symptomen leidde tot een vertraagde diagnose van wat uiteindelijk darmk*nker in stadium vier bleek te zijn, de meest ernstige en gevorderde vorm van de z!ekte.

Ellie’s traject van diagnose en behandeling werpt licht op een dieper, verontrustender fenomeen: een aanzienlijke en “mysterieuze toename” van darmk*nker onder jongeren, een trend die experts nog steeds proberen te ontrafelen en te begrijpen.

Haar verhaal, uniek in haar persoonlijke strijd, is symptomatisch voor een groter, alarmerend patroon dat zowel de medische gemeenschap als het publiek zorgen baart.

Darmk*nker, ooit beschouwd als een aand0ening die voornamelijk oudere volwassenen trof, staat bekend als de derde meest voorkomende vorm van k*nker in Groot-Brittannië, waarbij jaarlijks bijna 17.000 levens worden geëist.

Echter, wat eens werd beschouwd als een z!ekte die een specifieke, oudere demografie trof, vertoont nu een verontrustende trend van incidentie onder mensen jonger dan vijftig jaar.

Gevallen zoals die van Ellie en Dame Deborah James, die op 40-jarige leeftijd aan de z!ekte overleed, benadrukken de urgentie van deze groeiende bezorgdheid.


Deze trend suggereert een dringende noodzaak voor verhoogd bewustzijn en preventieve maatregelen, vooral onder jongeren die geneigd kunnen zijn om de symptomen te negeren of verkeerd te interpreteren, waardoor waardevolle tijd voor vroege detectie en behandeling verloren gaat.

Ellie’s pad naar een diagnose was bezaaid met onbegrip en onderschatting van haar symptomen.

Haar initiële ervaring van extreme buikpijn, hoewel indicatief voor vele mogelijke aand0eningen, is ook een klassiek symptoom van darmk*nker.

Dit benadrukt het cruciale belang van verhoogd bewustzijn rond de symptomen van darmk*nker, waaronder niet alleen veranderingen in stoelganggewoonten, maar ook bl0ed in de ontlasting, onverklaarbaar gewichtsverlies en aanhoudende vermoeidheid.

Tijdige herkenning van deze signalen en het zoeken van medische hulp kan letterlijk levensreddend zijn en is cruciaal voor het vergroten van de 0verlevingskansen van individuen.

De reis van Ellie door haar diagnose en behandeling werd verlicht door de figuur van Dame Deborah James, ook bekend als ‘Bowelbabe’.

Dame Deborah speelde een cruciale rol in Ellie’s gevecht door hoop en inspiratie te bieden in een tijd van duisternis en onzekerheid.

Haar onvermoeibare inzet om het bewustzijn over darmk*nker te vergroten, heeft niet alleen meer dan £11,3 miljoen opgeleverd voor onderzoek, maar heeft ook een blijvende nalatenschap achtergelaten die dient als een baken van licht en een bron van kracht voor degenen die tegen de z!ekte v*chten.

Terwijl Ellie’s verhaal de uitdagingen in de strijd tegen darmk*nker benadrukt, belicht het ook het cruciale belang van wetenschappelijk onderzoek en vooruitgang.

Met de steun van fondsen zoals het Bowelbabe Fund for C*ncer Research UK, dat indrukwekkende £13 miljoen heeft opgehaald, worden innovatieve projecten gefinancierd die gericht zijn op het verbeteren van vroege detectie, het ontwikkelen van effectievere behandelingen en uiteindelijk het vinden van een genezing voor darmk*nker.

Deze projecten beloven niet alleen hoop voor de toekomst, maar benadrukken ook de noodzaak van voortdurende investeringen in onderzoek en ontwikkeling om de strijd tegen deze z!ekte voort te zetten.

Door verhalen zoals dat van Ellie te delen en het bewustzijn over darmk*nker te vergroten, kunnen we hopen op een toekomst waarin deze z!ekte niet langer een stille ep!demie is onder jongeren, maar een aand0ening waarvoor vroege detectie, effectieve behandeling en uiteindelijk genezing binnen handbereik zijn.


Nieuws

VIDEO: Trump zwaargewond na schietpartij tijdens rally in Pennsylvania, toeschouwer omgekomen.

Tijdens een rally in Pennsylvania raakte voormalig president Donald Trump gewond bij een schietpartij. Op beelden van de bijeenkomst is te zien hoe Trump naar zijn oor grijpt en vervolgens wegduikt. Hij werd daarna door zijn beveiligers van het podium gehaald. Volgens de U.S. Secret Service is Trump veilig en zijn er extra veiligheidsmaatregelen getroffen.


Trumps woordvoerder, Steven Cheung, liet kort na het incident weten dat Trump ‘in orde’ is. Hij wordt onderzocht in een lokaal ziekenhuis. Trump bedankte de ordediensten voor hun ‘snelle respons’.

President Joe Biden zei vlak na het incident tegen journalisten op een Democratische bijeenkomst dat hij nog niet op de hoogte was van de mogelijke schietpartij tijdens de rally van Trump.


Doorgaan met lezen

Nieuws

Maandag ineens zomers warm: zonnig en 27 graden

Na regen komt zonneschijn. Tenminste, als de weersverwachtingen voor deze week kloppen. Zaterdag is het in de meeste delen van het land nog druilerig, maar na vandaag wordt het een stuk warmer met temperaturen tussen de 25 en 27 graden.


Vandaag is het nog bewolkt en regenachtig. Het wordt ook niet al te warm. ‘Tijdens regenval ligt het kwik rond 16 graden, bij langere droge perioden wordt het nog een graad of 19′, schrijft weerdienst Weeronline. ‘Soms is het even droog en kan de zon tijdelijk doorbreken, maar op veel zonuren hoeven we niet te rekenen.’

In de nacht klaart het op en zondag overdag komt daardoor meer ruimte vrij voor de zon. Het wordt die dag gemiddeld 22 tot 23 graden. Het blijft in de meeste delen van het land droog en het wordt ‘een prima dag voor buitenactiviteiten’.


Maandag stroomt warme lucht ons land binnen ‘en dan staat er plotseling een zomers warme dag op het programma’, aldus Weeronline. In het zuidoosten wordt het zelfs maximaal 27 graden. Het kan wel wat klammig aanvoelen. Aan het eind van de dag kunnen er dan ook enkele (onweers)buien voorkomen.

Die buien zetten dinsdag door, maar de dagen daarna lijken ze steeds wat meer af te nemen. ‘In de loop van de week warmt het geleidelijk op. Landinwaarts kan vanaf donderdag weer de zomerse grens van 25 graden worden bereikt. De wind houdt zich voorlopig rustig en daarmee wordt het best aangenaam zomerweer.’

Vierdaagse

Dinsdag begint ook de Vierdaagse in Nijmegen. ‘De eerste wandelaars voor de 50 km beginnen al in alle vroegte bij temperaturen van een graad of 15. Het is dan droog en de zon komt al vrij snel op.’ De temperatuur kan die eerste dag oplopen naar 22 graden en af en toe valt er mogelijk een bui.

De rest van de week zullen de wandelaars de zon vaak zien. Zij moeten rekenen op temperaturen tot 25 graden. Het wordt aangeraden om voldoende te drinken en je goed in te smeren want de kracht van de zon is sterk. ‘De onbeschermde huid kan met 15-30 minuten al verbranden. De zonkracht is het hoogst tussen 11 en 16 uur.’

Dit weekend trapt het wandelfestijn al af met de Vierdaagsefeesten. ‘Vanavond neemt de buiigheid af en is het vaak droog. Ook in de nacht is het droog en daalt de temperatuur in Nijmegen naar 11-12 graden.’ Zondag wordt met 22 a 23 graden een fijne dag voor buitenactiviteiten en dus ook voor festivals.


Doorgaan met lezen

Nieuws

Je lichaam herkent wanneer het einde nabij is en dat begint allemaal in je neus

De dood, een onvermijdelijke maar vaak gevreesde fase van het leven, houdt vele mysteries vast die de mensheid door de eeuwen heen heeft geprobeerd te ontrafelen.


Verrassend genoeg ligt een potentieel antwoord verborgen in ons reukvermogen. Recente wetenschappelijke inzichten suggereren dat onze neus essentiële aanwijzingen kan bieden over de naderende d00d, niet alleen door het detecteren van de d00d bij anderen maar ook via het verlies van eigen reukvermogen als indicator voor gezondheidsproblemen.

Deze fascinatie voor de neus en zijn vermogen om ons te waarschuwen voor dreigend gevaar onderstreept de complexiteit en verfijning van het menselijk zintuiglijke systeem.

Het concept dat mensen de naderende d00d kunnen ‘ruiken’, is iets dat zowel wetenschappelijke nieuwsgierigheid als volksgeloof heeft geïnspireerd. Anekdotische verslagen van mensen die een unieke ‘geur van de d00d’ waarnemen voordat een dierbare 0verlijdt, zijn wijdverspreid en worden ondersteund door enkele wetenschappelijke studies.

Deze waarnemingen hebben geleid tot de theorie dat er een specifiek “zesde zintuig” bestaat binnen ons reuksysteem dat actief wordt onder bepaalde, vaak stressvolle omstandigheden.


Bijvoorbeeld, wetenschappers aan de Universiteit van Chicago hebben ontdekt dat dieren zoals honden en katten in staat zijn chemische veranderingen te detecteren die optreden in het menselijk lichaam bij bepaalde z*ektes zoals kanker.

Deze bevindingen suggereren dat sommige mensen, vooral die met een zeer gevoelig reukvermogen, mogelijk ook het vermogen hebben om zulke subtiele veranderingen waar te nemen, wat wijst op de mogelijkheid van een menselijk vermogen om de naderende d00d te ‘ruiken’.

Een andere boeiende theorie betreft de emotionele connectie van ons reukvermogen. Het idee is dat onze reukzin niet alleen fysieke geuren detecteert, maar ook veranderingen in de emotionele of fysiologische staat van anderen kan waarnemen.

Dit zou kunnen verklaren waarom sommige mensen zich intuïtief bewust worden van de naderende d00d van een naaste, niet door een expliciete geur, maar door een onbewuste reactie van hun reukzintuig op veranderende biochemische signalen.

Het verlies van het reukvermogen, medisch bekend als anosmie, is significant verbonden met diverse gezondheidsaandoeningen, met name neurodegeneratieve zektes zoals Alzheimer en Parkinson.

Diverse studies hebben aangetoond dat de afname van reuk vaak een van de eerste symptomen is die zich manifesteren, nog voordat andere, meer voor de hand liggende symptomen duidelijk worden. Dit maakt reukverlies een potentieel vroegtijdig waarschuwingssignaal voor deze z*ektes.

Verder heeft onderzoek, zoals dat gepubliceerd in het Journal of the American Geriatrics Society, uitgewezen dat ouderen met een verminderd reukvermogen een significant hogere kans hebben om binnen vijf jaar te 0verlijden dan hun leeftijdsgenoten met een intact reukvermogen.

Dit benadrukt de potentiële waarde van reukvermogen als een voorspellende factor voor algemene gezondheid en levensverwachting.

De voortdurende ontdekkingen op het gebied van de menselijke zintuigen, met name de reuk, openen nieuwe mogelijkheden voor de medische wetenschap.

Het vermogen van het reuksysteem om zowel de d00d als toekomstige gezondheidsrisico’s te voorspellen biedt opwindende vooruitzichten voor de ontwikkeling van nieuwe diagnostische methoden. Deze methoden zouden gebruik kunnen maken van ons reukvermogen om vroege waarschuwingssignalen te detecteren, wat kan leiden tot tijdige en potentieel levensreddende interventies.

Het vermogen van de neus om te functioneren als een waarschuwingssysteem voor zowel de naderende d00d als voor mogelijke gezondheidsproblemen is een bewijs van de complexiteit en het belang van ons reukvermogen.

Deze capaciteiten dagen ons uit om verder te kijken dan de traditionele zintuigen en de verborgen potentie van geur te erkennen als een krachtig hulpmiddel voor gezondheidsmonitoring en medisch inzicht.


Doorgaan met lezen
Advertentie
Advertentie

Recente berichten

Advertentie

Trending