Wat er echt gebeurt met je lichaam als je een energiedrankje drinkt
Connect with us

Nieuws

Wat er echt gebeurt met je lichaam als je een energiedrankje drinkt

Drink je weleens een energiedrankje als je je slap voelt? Of iemand in je omgeving? Misschien omdat je minder koffie of fris wilt drinken? Als dat de reden is, denk dan nog eens opnieuw. Energiedrankjes zouden weleens veel gevaarlijker kunnen zijn dan tot nu toe is aangenomen.

Een studie naar het gebruik van energiedrankjes door het Deense nationale voedingsinstituut kwam tot de conclusie dat 42 procent van de deelnemers bijwerkingen had.

En die bijwerkingen waren allesbehalve plezant.

Velen van ons, en dan met name veel jongeren, hebben de gewoonte om af en toe een energiedrankje te nuttigen als oppepper. De drankjes bevatten over het algemeen grote hoeveelheden cafeïne en suiker, die voor de gewenste energie zorgen.

Maar de studie onder 3,682 deelnemers leverde wat schokkende feiten op. Teveel energiedrankjes consumeren kan voor kwalijke bijwerkingen zorgen, samen met een reeks aan lange-termijn effecten.

Het rapport concludeerde dat grote hoeveelheden cafeïne, in combinatie met de andere pepmiddelen, verschillende negatieve bijwerkingen had, waaronder de volgende:

 • Slapeloosheid
 • Hartkloppingen
 • Rusteloosheid
 • Gelijkwaardige studies vonden nog andere bijwerkingen, waaronder:

 • Hoofdpijn en migraine
 • Allergische reacties
 • Depressie en paniekaanvallen
 • Vrijkomen van stresshormonen
 • Afhankelijkheid/verslaving
 • Tweeënveertig procent van de deelnemers aan de studie hadden zoals gezegd bijwerkingen. Die werden veroorzaakt door de combinatie van ingrediënten, maar boven alles door de hoge concentraties cafeïne en suiker.

  Alhoewel de bijwerkingen van de energiedrankjes vaak opgelost of verlicht kunnen worden, is veruit de beste manier om er vanaf te komen simpelweg stoppen met het drinken van de zoete goedjes.

  Maar de risico’s houden daar nog niet op. De Deense studie kwam ook tot de conclusie dat “een toegenomen consumptie van suikerhoudende fris- en energiedranken verhoogt het risico op overgewicht, diabetes type 2, tandrot en tanderosie.”

  Veel suiker verhoogt het risico op eventuele fatale complicaties, wat energiedrankjes dus één van de gevaarlijkste dranken maakt. De studie kwam erachter dat energiedrankjes “vaak meer dan 10 tot 30% extra suiker bevatten dan frisdranken.”

  Wat het probleem nog groter maakt is dat bijna de helft van alle energiedrankjes die vandaag de dag te koop zijn verkocht worden in halve liter-verpakkingen. Dat is een enorm verschil met het verleden: in 2010 bijvoorbeeld, waren slechts 15 procent van de blikjes een halve liter, tot bijna de helft nu.

  De Deense voedselautoriteit waarschuwt dat energiedrankjes niet geschikt zijn voor kinderen. Ze zijn nóg schadelijker voor kleinere kinderlichamen, omdat ze de gigantische hoeveelheden cafeïne en suiker nog minder goed kunnen verwerken. De organisatie schrijft dat veel kinderen de drankjes krijgen tijdens feestjes of na het sporten, en dat meer ouders zouden moeten leren over de gevaren.

  In de toekomst houd ik dit in de gaten voordat ik weer een energiedrankje pak. Deel dit artikel alsjeblieft om jouw vrienden ook op de hoogte te stellen van de gevaren. Voor zichzelf, hun kinderen of kleinkinderen!
  [fblike]

  Nieuws

  Hoogzwangere Sally en haar vriend Ilias worden volgende week hun woning uitgezet

  Wat voor Sally Lorrain (24) en Ilias El-Badani (29) de mooiste tijd van hun leven zou moeten zijn, is in werkelijkheid alleen maar ellende.

  Het koppel heeft al maanden geen huur betaald en wordt volgende week uit huis gegooid.

  Huur niet betaald

  De twee huren hun appartement in het Belgische Steendorp pas sinds april dit jaar, maar hebben de afgelopen 3 maanden geen cent van de €850 euro aan huur betaald.

  Sally en Ilias werken allebei niet (meer). ”Ik heb in de zorg gewerkt maar mijn tijdelijk contract liep ten einde en werd niet meer verlengd”, legt Sally uit.

  ”Door het ontbreken van documenten van mijn vroegere werkgever wacht ik intussen al vijf maanden op een werkloosheidsuitkering.”

  Haar vriend had een baan in de horeca, maar zegt die te zijn kwijtgeraakt door ‘de economische crisis’. Hij zegt wel bezig te zijn met zoeken naar nieuw werk.

  Huisbaas is het zat

  De huisbaas wil zijn geld zien en omdat niet kwam is hij een uithuiszettingsprocedure begonnen. De rechter heeft Sally en Ilias vier weken de tijd gegeven de woning te verlaten.

  ”Die termijn eindigt volgende week donderdag 15 december, maar de huisbaas heeft intussen de verwarming al afgesloten.

  We gaan nu overdag bij vrienden om wat op te warmen want in de flat is het ijskoud.”

  Noodwoning niet beschikbaar

  De problemen zijn enorm voor het koppel. Een sociale huurwoning kent een wachttijd van zes jaar en bij familie kunnen de twee ook niet terecht.

  Althans, Sally wel maar Ilias niet. ”Mijn ouders zijn gekant tegen onze relatie”, zucht Sally. ”Ik ben wel alleen nog welkom maar ik ga mijn partner niet op straat laten staan.

  Binnen zeven weken ga ik bevallen… Ik zou moeten rusten, maar ik kan niet meer slapen van de stress.”

  Burgemeester

  De burgemeester van Temse, waar Steendorp onder valt, is op de hoogte van de situatie.

  Hij vindt dat het koppel veel te laat in actie is gekomen. ”Dat deden ze pas na het vonnis van de rechter.”

  Desalniettemin gaat men aanstaande maandag kijken naar eventuele opties.

  Mocht het koppel in de tussentijd een huis vinden, dan is het OCMW bereid de borg voor te schieten.

  Doorgaan met lezen

  Nieuws

  Moeder (32) ’lokt’ voetballende jongens naar binnen en geeft ze allemaal een beurt

  Een Britse vrouw heeft twee jaar geleden s*ks gehad met een 14-jarige jongen, zo schrijven buitenlandse media.

  Twee jongens waren buiten aan het voetballen toen de vrouw, moeder van drie kinderen, ze uitnodigde om bij haar thuis wat te drinken.

  Deze week is de z*denzaak behandeld. Teah Vincent (32) geeft toe dat ze s*ks had met de jongen in haar huis in het Engelse dorpje Woolaston, maar beweert dat de jongen haar had verteld dat hij 16 was, wat legaal zou zijn.

  De r*chtbank kreeg van just!tie een heel ander verhaal te horen.

  De jongen vertelde dat hij 14 was en dat hij nog naar school ging. Hij en een oudere vriend mochten binnen een glaasje water komen drinken.

  Vincent maakte opmerkingen over haar eigen lichaam en grapte over s*ks.

  Toen ze de jongste van de twee uitnodigde op haar kamer, verwachtte de jongen dat ze tv gingen kijken of videogames gingen spelen, zo werd de r*chtbank voorgespiegeld.

  ’Vijf minuten op en neer’
  Niets van dat alles gebeurde. De vrouw trok haar kleren uit en begon s*ksuele handelingen.

  De dertiger zat ’vijf minuten lang op en neer te gaan’ boven op de 14-jarige jongen, zo werd duidelijk in de r*chtbank. Het incident dateert uit 2018.

  „Hij had sterk het gevoel dat het niet oké was”, zei de 0fficier van just!tie over de m!nderjarige jongen.

  „Hij wist dat hij m!nderjarig was en dat er een groot leeftijdsverschil was – zij was meer dan dubbel zo oud…”

  Withete moeder in actie
  „Uiteindelijk duwde de jongen haar van zich af, kleedde zich aan en vluchtte naar buiten”, aldus de aankl*ger.

  De moeder van de jongen kwam verhaal halen bij Vincent en riep ’What the *** is this?! Heb je met een 14-jarige jongen s*ks gehad?!

  Dit is mijn zoon!”. Daarop riep Vincent ’haal de p0litie dan!’. Uiteindelijk kwam het tot een r*chtszaak. De r*chter moet nog uitspraak doen.

  Doorgaan met lezen

  Nieuws

  Statushouders genieten van ‘langdurige vakantie’ in thuislanden en behouden woningen in Nederland

  In het Westland is er momenteel een groot tumult ontstaan over de leegstand van huizen van statushouders en vluchtelingen uit Oekraïne.

  Het lijkt erop dat deze individuen gedurende ‘maandenlange’ perioden hun woningen onbezet laten staan, terwijl ze op vakantie gaan naar hun thuislanden.

  Deze situatie heeft geleid tot verontwaardiging, vooral omdat ze weigeren hun woningen op te geven.

  Een onderzoek heeft aangetoond dat er in verschillende dorpen in het Westland sprake is van aanzienlijke leegstand.

  Dit fenomeen treft zowel statushouders als vluchtelingen uit Oekraïne. Zij keren gedurende langere periodes – soms maanden – terug naar hun geboorteland en laten hun huizen onbewoond achter. Opvallend is dat ze vasthouden aan hun woningen en weigeren deze op te geven.

  Peter Duijsens, de fractievoorzitter van de Coalitiepartij Westland Verstandig, beweert zelfs dat er statushouders zijn die hun woningen tijdens hun afwezigheid onderverhuren aan andere asielzoekers die elders in Nederland al een woning hebben toegewezen gekregen.

  Hij beschuld!gt hen van bedrog en misbru!k van het systeem.

  Dit gedrag wordt echter niet get0lereerd door Westland Verstandig, die van de gemeente eist dat zij optreedt tegen deze praktijken.

  Duijsens benadrukt dat er huizen beschikbaar moeten zijn voor mensen die dringend behoefte hebben aan onderdak.

  De coalitiepartij GemeenteBelang Westland deelt de ver0ntwaardiging en beschouwt dit gedrag als misbru!k van goedheid en voorzieningen.

  Fractievoorzitter Remmert Keizer benadrukt dat als statushouders vakantie kunnen vieren in hun eigen land, ze wellicht geen legitieme reden hebben om in Nederland te verblijven.

  Hij uit zijn verwachting dat het college van de gemeente passende maatregelen zal nemen.

  De LPF (Lijst Pim Fortuyn) roept op tot een grondig onderzoek naar deze kwestie. Ze herinnert eraan dat het Westland royaal is geweest in het bieden van opvang aan deze groep mensen.

  De recente onthullingen over het mogelijk onderverhuren van woningen zijn sch0kkend, volgens fractievoorzitter Dave van Koppen.

  Kortom, de ophef in het Westland draait om statushouders en vluchtelingen uit Oekraïne die gedurende lange tijd hun woningen onbezet achterlaten om op vakantie te gaan naar hun thuislanden.

  De gemeente wordt onder druk gezet om hierop te reageren en passende maatregelen te nemen om deze situatie aan te pakken.

  Doorgaan met lezen
  Advertentie
  Advertentie

  Recente berichten

  Advertentie

  Trending