Winkelcentrum bant kerststal zodat "Non-religieuze mensen zich niet beledigd voelen".
Connect with us

Nieuws

Winkelcentrum bant kerststal zodat “Non-religieuze mensen zich niet beledigd voelen”.

Een winkelcentrum zorgde voor ophef nadat ze weigerden om een kerststalletje toe te laten in hun gebouwen.

Het is zo oud als de straat. Dorpen en steden wereldwijd plaatsen stalletjes met kindje Jezus in de kribbe als onderdeel van de kersttraditie om zijn geboorte te vieren.

Uiteraard kunnen we hier niet altijd ten volle van genieten omdat heel wat kerststalletjes hermetisch worden afgesloten om te vermijden dat mensen het zouden vandaliseren of kindje Jezus zouden stelen – wat helaas vaak gebeurt.

Oh, die kerstsfeer …

Een winkelcentrum in Schotland wordt ervan beschuldigd de kerstsfeer nog meer te verpesten omdat ze het kerststalletje compleet geband hebben – tot groot ongenoegen van heel wat klanten.

Het Thistles Shopping Centre in Stirling, Schotland, weigerde een voorstel van een religieuze groep, het Legioen van St. Mary, om een kerststalletje op te zetten in het winkelcentrum.

De religieuze groep schreef parlementslid Stephen Kerr aan over de beslissing van Thistles, die het winkelcentrum vervolgens contacteerde voor een reactie. Zijn antwoord werd op Facebook gepost, met name op een pagina genaamd “Breng het Kerststalletje terug naar The Thistles, Stirling.”

De post las:

“Hun reden voor de ban is dat ze zichzelf, ondanks het zwaar promoten van Kerstmis voor commercieel geldgewin, aanprijzen als religieus neutraal en dus geen kerststalletje zullen toelaten …

Hoewel ik begrijp dat niemand religieuze of politieke evangelisten in een winkelcentrum wil, was het verzoek gewoon om een kerststalletje te mogen hebben, wat duidelijk afgescheiden zou zijn en iedereen die dat wenste kon er vragen over stellen.”

Het parlementslid stuurde het antwoord van het winkelcentrum naar de groep, die benadrukken dat de beslissing alleen betrekking heeft op het Thistles Shopping Centre.

De woordvoerder van het winkelcentrum werd geciteerd:

“Thistles Shopping center is er trots op om religieus en politiek neutraal te zijn in de lokale gemeenschap en ditmaal vonden we het niet goed dat dit soort promoties binnen een winkelcentrum zouden plaatsvinden. Onze klanten genieten van een vrijetijdsactiviteit zonder blootgesteld te moeten worden aan het geloof van een individuele organisatie.”

Sommige klanten vroegen om de beslissing te herzien, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat dat ook zal gebeuren.

WAT VIND JIJ HIERVAN? LAAT VAN JE HOREN IN DE REACTIES EN DEEL DIT BERICHT MET IEDEREEN DIE JE KENT!

Doorgaan met lezen

BNers

Liefdesproblemen voor Amalia: ‘Marokkaanse vriend verlaat haar’

Amalia had zich 2022 vermoedelijk helemaal anders voorgesteld. Haar tussenjaar begon prima, maar eindigde in mineur…

De bedreigingen rond haar persoon en de gevolgen daarvan maakten de prinses enorm verdrietig. Eén ding is duidelijk…

“Het grijpt haar zeker aan”, benadrukt medium Marion Berndsen in Story. En ook in de liefde beleeft Amalia een moeilijke periode…

“Was er vorig jaar nog sprake van een leuke jongeman in haar leven, nu zie ik niemand”, klinkt het bij het medium in Story. En daar lijkt niet meteen verandering in te komen…

“Ze heeft wel veel vrienden, maar ze krijgt geen liefde in de vorm van een relatie”, ziet Marion Berndsen een somber 2023 voor Amalia op liefdesvlak. Al kan het medium wel eindigen met een positieve noot…

“Wel krijgt ze veel liefde en aandacht van haar ouders en zusjes”, benadrukt Marion Berndsen in Story. “Ze staan letterlijk en figuurlijk om haar heen.”

Doorgaan met lezen

Nieuws

Oude vrouw wil met haar laatste geld voor kopje koffie betalen, wordt geweigerd: ”Alleen pin”

De 64-jarige Christine Jacobs uit het Belgische Gent wilde onlangs met haar laatste centjes een kopje koffie afrekenen, maar werd geweigerd. Het meisje achter de kassa van de lunchbar vertelde dat ze alleen pinbetalingen mag accepteren.

Maar dat lukte Christine niet. ”Er staat niet altijd geld op mijn bankkaart”, vertelt ze tegen Het Nieuwsblad. De vrouw wordt gedwongen haar bestelling achter te laten, ten overstaan van andere klanten in de zaak. ”Ik schaamde me diep.”

Het was niet de eerste keer dat een zaak Jacobs’ cash weigerde. “Onlangs had ik hetzelfde voor in een schoenenwinkel. Dat is pijnlijk, want er staat gewoon niet altijd geld op mijn bankkaart. Ik leef in armoede, en mijn leefgeld budgetteren gaat beter met cash.”

Veiligheidsredenen
Volgens de wet mogen winkeliers alleen in uitzonderlijke gevallen munten of biljetten weigeren. Dat kan bijvoorbeeld als er vermoedens zijn dat het biljet vals is, om tijdelijke veiligheidsredenen, of als het vooraf duidelijk aangeduid staat.

De betreffende lunchzaak Foodmaker, beweert om veiligheidsredenen geen cash geld meer te accepteren. ”We zijn twee keer overvallen, dus we aanvaarden geen cash geld meer”, aldus CEO Lieven Vanlommel. ”Ik ken dit specifieke geval niet, maar meestal lossen medewerkers het wel op door zelf met hun kaart te betalen.”

Digitale drempels
In het algemeen verhoogt de doorgedreven digitalisering bepaalde drempels. Online facturen betalen, een smartphone gebruiken, info terugvinden … ”Voorschriften staan nu alleen online, terwijl ik dat vroeger makkelijker kon bijhouden”, zegt Jacobs. ”En ik mag bijna met pensioen, maar het is pas onlangs gelukt om op MyPension te kijken. Dan zag ik dat er een fout was gebeurd, maar dat laten aanpassen was ook weer moeilijk.”

Opnieuw is Christine niet de enige die hiermee worstelt. “De digitale kloof is het belangrijkste knelpunt dat bovenkomt in al onze contacten met kwetsbare mensen”, zegt Karleen De Rijcke van armoedeorganisatie Kras vzw. “We zien het op alle vlakken, niet alleen voor bankzaken maar ook van onderwijs tot gezondheid. Het zijn gevolgen van leven in armoede waar je niet direct bij stilstaat.”

Doorgaan met lezen

Nieuws

Autodief steelt lijkwagen met overleden man er nog in

In de Amerikaanse stad Rockford ging een autodief aan de haal met een lijkwagen met daarin nog een lichaam van een overleden man. De politie is nog op zoek naar de verdachte, maar het lichaam van de overleden Curtis Brown (47) is inmiddels terecht.

Het busje werd zaterdag gestolen en daags nadien teruggevonden. Echter zonder het lichaam van Brown. Maandagavond werd het lichaam dan op een andere plaats gevonden. Het was zonder lijkzak of kist gedumpt langs de kant van de weg.

(Lees verder onder de tweet)

Het is nog onduidelijk wat er gebeurde tussen de diefstal en het ogenblik van de vondst van het lichaam. De politie verdenkt de 23-jarige Deon Howard van de diefstal. Onderzoekers willen weten wat er met het lichaam gebeurde en wat zijn motief was. Het is evenmin duidelijk of de motor van de lijkwagen draaide op het moment van de diefstal.

Doorgaan met lezen

Trending