Zien: Zo herken je het verschil tussen de griep en de omikron variant
Connect with us

Gezondheid

Zien: Zo herken je het verschil tussen de griep en de omikron variant

Een virusdeskundige heeft uitgelegd hoe je het verschil kunt zien tussen een gewone verkoudheid en de Omicron-variant van Covid-19, nu het aantal gevallen blijft stijgen.

Eerder deze maand zei Tim Spector, hoogleraar genetische epidemiologie aan het King’s College in Londen en medeoprichter van de Zoe-app die de symptomen van Covid bijhoudt, dat mensen verkoudheidsachtige symptomen rapporteerden in plaats van de traditionele hoest, hoge temperatuur en verlies van smaak of reuk die in verband worden gebracht met eerdere varianten.

Nu heeft viroloog en hoogleraar moleculaire oncologie Lawrence Young uitgelegd dat, hoewel er enige “overlap” is in de symptomen tussen verkoudheid en Omicron, over het algemeen mensen met de laatste de symptomen “sneller” zullen ervaren.

Tegen The Sun zei hij het volgende: “Er lijkt een overlapping te zijn met verkoudheidssymptomen en er is een schatting uit gegevens van ZOE dat een kwart van de mensen die verkouden zijn eigenlijk Covid hebben.

“Ze overlappen elkaar inderdaad, maar het lijkt erop dat het begin van een verkoudheid iets geleidelijker verloopt. Maar bij Omicron krijgen mensen snel hoofdpijn en vermoeidheid als ze Covid hebben, terwijl een verkoudheid zich in de loop van een paar dagen ontwikkelt.”

Young zei dat mensen in geval van twijfel een test moeten doen voordat ze naar buiten gaan – en dat ze hun kinderen ook moeten testen als ze symptomen van een verkoudheid vertonen.

Artsen hebben ook gewaarschuwd voor symptomen die specifiek zijn voor de Omicron-variant waar we ‘alert op moeten zijn’.

In een toespraak op ITV’s Lorraine legde Dr Amir Khan uit hoe artsen in Zuid-Afrika – waar de eerste Omicron-variant voor het eerst werd geïdentificeerd – hebben ontdekt dat patiënten die met deze virusstam zijn besmet, ’s nachts zweten als ze slapen.

Hij zei: “De symptomen die uit Zuid-Afrika naar voren komen bij de artsen die patiënten met Omicron verzorgen, vertonen deze vijf nieuwe symptomen.”

“Kriebel in de keel, lichte spierpijn, extreme vermoeidheid, droge hoest en nachtelijk zweten. Het soort nachtelijk zweten waarbij je moet opstaan om je om te kleden.”

“En dit is belangrijk. Het is belangrijk dat we deze symptomen in de gaten houden, want als we Omicron hier en wereldwijd in de gaten willen houden, moeten we mensen met deze symptomen kunnen testen.”

Een andere arts is het er ook mee eens dat er ‘specifiekere’ symptomen zijn die met de Omicron-variant gepaard gaan.

Tegen de Express zei Dr Gary Bartlett: “Symptomen van Omicron kunnen aanvankelijk milder lijken in vergelijking met infectie door de Delta-variant.

“De Omicron-variant van Covid-19 kan heel goed de bekende gebruikelijke symptomen veroorzaken, zoals een verstopte loopneus, koorts, aanhoudende hoest (hoest langer dan een halve dag) hoofd- en keelpijn, en verlies van smaak- en reukzin.

“Symptomen die meer specifiek zijn voor Omicron zijn onder andere een schrapende keel in plaats van een zere keel, een droge aanhoudende hoest, extreme vermoeidheid en moeheid, spierpijn en nachtelijk zweten.”

De huisarts voegde eraan toe: “Dit kunnen de eerste en enige symptomen van de Omicron-variant zijn. Het kan moeilijk zijn om onderscheid te maken tussen Covid-19 en de gewone verkoudheid zonder PCR-tests.”

Doorgaan met lezen

Gezondheid

WAARSCHUWING: Dit is hoe je lichaam laat weten dat je een hoge bloeddruk hebt

Een hoge bloeddruk geeft nagenoeg geen symptomen en als er symptomen zijn, dan zijn ze veelal vaag. 

Om deze reden weet heel veel mensen niet dat hun bloeddruk verhoogt is. Iets wat, zeker op langere termijn, levensgevaarlijk kan zijn. Toch zijn er subtiele signalen dat je lichaam je laat weten dat je bloeddruk te hoog is.

Subtiele symptomen

Een hoge bloeddruk geeft weliswaar wel symptomen, maar deze zijn zo subtiel dat ze gemakkelijk over het hoofd worden gezien. Is je bloeddruk gevaarlijk hoog? Dan kan je deze symptomen ervaren:

person in pink long sleeve shirt holding white samsung android smartphone

Symptomen hoge bloeddruk

Deze symptomen kunnen optreden als je een gevaarlijk hoge bloeddruk hebt:

 • Zware hoofdpijnen
 • Bloedneuzen
 • Verwardheid of een algehele malaise
 • Problemen met je ogen
 • Druk op de borst
 • Moeite met ademen
 • Een afwijkend hartritme
 • Bloed in de urine
 • Je hartslag hard voelen in je borst, oren of nek

Vagere klachten

Er zijn echter nog wat vagere klachten die bij een hoge bloeddruk passen. Deze symptomen komen veelal voor als je bloeddruk hoog is, maar nog niet gevaarlijk. Dit zijn deze symptomen:

 • Duizeligheid
 • Een onrustig gevoel
 • Zweten
 • Moeite met slapen
 • Opvliegers
 • Rode vlekjes in je ogen

Wanneer moet je naar de huisarts?

Als je een van deze symptomen hebt dan is het belangrijk dat je contact opneemt met je huisarts om je bloeddruk na te kijken. Is je bloeddruk veelvuldig boven de 180/120? Neem dan snel contact op met je huisarts. In dit geval is je bloeddruk gevaarlijk hoog en moet er actie ondernomen worden.

Bron: Webmd

Wist jij van de symptomen van een hoge bloeddruk? Deel je ervaring met ons in de reacties! 

Doorgaan met lezen

Gezondheid

Wetenschap onthult: Dit is de ideale penislengte

lengte

Sinds mensenheugenis discussiëren mannen en vrouwen over de ideale penislengte. Is de lengte echt belangrijk of gaat het erom hoe je hem gebruikt? En als lengte toch belangrijk is, welke lengte is dan het beste? Volgens een studie is de lengte wel degelijk van tel, en sommige lengtes zijn beter dan andere.

De studie is van de hand van Big One Dating, een datingsite gespecialiseerd in het koppelen van mannen met ‘een grote’, met vrouwen die ook van groot geschapen mannen houden.

Hoe groot is het ideale geslachtsdeel?

De website ondervroeg 4.761 vrouwen over hun laatste seksuele relaties. Ze moesten de volgende vragen beantwoorden:

 • Hoe groot was hij?
 • Had je een orgasme?

De gegevens van de studie tonen aan dat een lengte van 15,2 centimeter het meest succesvol was bij vrouwen (44%).

Dit is best een opvallend verschil, zeker in vergelijking met de gemiddelde penislengte van 13,97 centimeter.

Maar lengte is niet alles

Maar ben je dan automatisch slecht in bed als je geen buitensporig groot lid hebt? De realiteit is natuurlijk genuanceerder. Een groot geslachtsorgaan is op zich geen garantie op een orgasme.

Een 37-jarige vrouw antwoordde op de studie: “Lengte speelt een rol, maar de wil om te bevredigen en weten hoe hem te gebruiken zijn veel belangrijker.” Dus je hoeft niet depressief te worden als je maar een gemiddeld geslachtsdeel hebt. Je moet leren hoe hem te gebruiken met alle middelen die je hebt, zoals je vingers en je mond.

Doorgaan met lezen

Gezondheid

WHO overweegt wereldwijde noodtoestand vanwege apenpokken

apenpokken

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zat voor de tweede keer bijeen om te overwegen om een wereldwijde noodtoestand uit te roepen vanwege de apenpokken.

De vergadering kwam er nadat enkele wetenschappers wezen op de frappante verschillen tussen de uitbraken in Afrika en de ontwikkelde landen. Dat zou een gecoördineerd antwoord aanzienlijk bemoeilijken.

Afrikaanse bewindslieden zeiden dat ze de uitbraak in hun continent al beschouwen als een noodtoestand. Maar experts uit andere werelddelen zeiden dat de mildere varianten in Europa, Noord-Amerika en andere de afkondiging van een globale noodtoestand niet rechtvaardigen, ook al kan het virus niet meteen worden gestopt.

In het Verenigd Koninkrijk zijn de middelen ter bestrijding van de apenpokken al teruggeschroefd, gezien het mild karakter van de ziekte.

De apenpokken circuleren al tientallen jaren in het midden en westen van Afrika, waar wilde dieren occasioneel mensen besmetten. De ziekte circuleert sinds mei ook in Europa en Noord-Amerika, vooral onder homo’s en biseksuele mannen. De epidemie in de rijkere landen is wellicht getriggerd door orgiën in Spanje en België.

Doorgaan met lezen

Trending